Mărul negru, un soi de mere de lux
Mărul negru este o varietate de mere care crește în Tibet și este recunoscut în toată lumea pentru culoarea sa violet închis. Aparține familiei de mere Hua Niu, cunoscute de asemenea și sub numele de „Chinese Red Delicious”. Mai exact, mărul negru se regăsește cu precădere în regiunea Nyingchi, știută și sub numele de Linzhi, un oraș la nivel de prefectură din Regiunea Autonomă Tibet din sud-estul Chinei.
Mărul negru – istorie
Mărul negru este cultivat de Dandong Tianluo Sheng Nong E-Commerce Trade Company la o altitudine de 3100 de metri deasupra nivelului mării. Mediul de acolo este propice pentru creșterea acestui soi de mere, având în vedere schimbările dramatice de temperatură dintre zi și noapte, precum și abundența luminii solare bogate în ultraviolete, toate acestea la o altitudine extremă.
Dandong Tianluo a început cultivarea merelor în 2015 cu doar 3 copaci. În scurt timp însă, aceștia au fost nevoiți să planteze mult mai mulți copaci, deoarece mărul negru a fost un real succes, supermarketuri de ultimă generație din Beijing, Shanghai, Guangzhou și Shenzen învăluindu-i în comenzi. Supermarketurile vindeau mărul negru în pachete cadou de 6-8 mere pentru numai două luni pe an. Separat, un singur măr negru se vinde la un preț de minim 7 dolari.
În ce condiții crește acest soi?
Acestui soi de mere îî ia destul de mult până se maturizează. Dacă pentru un măr normal, spre exemplu, ar dura 2-3 ani să ajungă la maturitate, în cazul acestui tip de măr ar putea să dureze până la 8 ani. Un astfel de copac poate atinge între 3,5 și 8 metri înălțime.
Munții abrupți în care crește mărul negru reprezintă o reală provocare pentru fermierii care cultivă acest soi. Luând în considerare condițiile deosebit de dure din acea zonă, localnicilor le-ar fi extrem de greu să prolifereze acest soi în număr mai mare din cauza costurilor foarte ridicate de întreținere.
Sezonul de recoltare pentru mărul negru începe în luna Octombrie și durează aproximativ două luni. Cererea pentru acest produs este foarte mare dar, din nefericire, nu toate merele recoltate ajung pe rafturile comercianților deoarece toate merele trec printr-un test de control al calității extrem de riguros. Ca să înțelegeți cât de strict este acest test, vă pot spune doar atât: numai 30% din merele recoltate ajung în supermarketuri.
Raritatea acestui soi de mere nu conduce doar spre un preț de vânzare foarte mare ci și spre interzicerea de a fi achiziționate prea multe mere pe zi de către un singur client.
Ce gust are mărul negru?
Foarte puțini oameni au avut luxul de a gusta un măr negru. Cei care l-au gustat, însă, au afirmat că acesta are o aromă dulce și îndrăzneață, deosebită de orice alt măr mâncat vreodată. Dulceața acestui măr provine din nivelul ridicat de glucoză naturală. Coaja mărului negru este mai groasă decât cea a altor mere, conferindu-i acestuia atât un aspect cerat cât și o mușcătură mai crocantă.
Ce spuneți? V-ar tenta un asemenea măr?
1 Response
[…] dintre voi îmi va spune despre căpșuni… că sunt roșii. Ei bine, nu, dragii mei. De la măr negru la căpșuni albe, trăim într-o lume genială și creativă în care trebuie să ne obișnuim cu […]