Cum se formează un curcubeu?

Nu cred să existe prea mulți oameni pe pământ care să nu fi văzut vreodată un curcubeu. Care să nu se fi minunat vreodată la vederea frumuseții lui. Care să rămână imuni la măreția acestui superb curcubeu, la romantismul pe care îl emană, ori la speranța pe care o aduce cu el ori de câte ori apare. Cu toate acestea nu mulți știu ce este acela un curcubeu. Tu știi? Dacă răspunsul este unul negativ, atunci consider că acest articol este perfect pentru hrănirea curiozității tale.

Ce este un curcubeu?

Un curcubeu, după cum sigur știi, nu este un lucru tangibil și nu se formează într-un loc anume. Un curcubeu este, mai degrabă, o iluzie optică.

Nu este un fenomen controlat de nicio ființă umană și apare doar în condiții atomosferice propice. Soarele trebuie să se afle într-o poziție prielnică, condițiile atmosferice trebuie să fie ideale (de regulă, imediat după o ploaie ori în timpul unei ploi mocănești) și neapărat poziția în care stai trebuie să îți permită să vezi această minune numită curcubeu.

Cum se formează un curcubeu?

Un curcubeu apare ca urmare a interacțiunii dintre lumina soarelui, apă și aer. Acesta este motivul pentru care este vizibil în special atunci când afară este o zi însorită și ploioasă.

Explicat din punct de vedere al fizicii, formarea curcubeului include dispersia, refracția, reflexia și reflexia internă totală.

Așa cum am menționat și mai sus, un curcubeu se formează datorită interacțiunii dintre lumina solară și condițiile atmosferice. Mai exact, lumina intră într-o picătură de apă, încetinește și se îndoaie pe măsură ce trece de la aer la apă, aceasta din urmă fiind mai densă. Lumina se reflectă în interiorul acelui strop de apă, fiind astfel separată în lungimi de undă sau culori componente. Când lumina iese într-un final din picătură, se creează un curcubeu.

Așadar, acum ai aflat: asta se întâmplă atunci când razele soarelui intră în contact direct cu o picătură de ploaie dintr-un anumit unghi.

De ce apare curcubeul după ploaie?

Ei bine, așa cum am scris ceva mai sus, pentru a putea vedea un curcubeu, trebuie indeplinite trei condiții. În primul și în primul rând trebuie să plouă, deoarece formarea unui curcubeu necesită picuri de apă care să plutească în aer. Acesta este și motivul pentru care poți vedea un curcubeu imediat după ce plouă ori de îndată ce ploaia încetinește.

În al doilea rând, soarele trebuie neapărat să strălucească.

Și, în al treilea rând, poziția celui care dorește să observe curcubeul trebuie să fie între ploaie și soare. Ca să fiu chiar mai clară, poziția soarelui trebuie cumva să fie în spatele tău și niciun nor nu trebuie să acopere soarele nici măcar un pic. Cu cât soarele este mai jos pe cer, cu atât arcul curcubeul este mai înalt.

Cum își capătă culorile un curcubeu?

Isaac Newton a reușit să ne răspundă la această întrebare. Acesta a constatat că, datorită refracției, lumina albă tinde să se separe în lungimi de undă constitutive. Contribuția lui Newton ne-a oferit o nouă înțelegere asupra faptului că lumina albă este un amestec de lumină colorată și că fiecare culoare este refractată într-o măsură diferită. Culorile diferite corespund luminii cu lungimi de undă diferite și sunt refractate în grade diferite. Acest proces de separare a culorilor se numește dispersie.

Odată ce culorile provenite din lumina soarelui sunt separate prin refracție, ne va fi permis nouă să le distingem în splendoarea pe care o știm drept un curcubeu, o rază de culori spectaculoasă. Lumina soarelui poate părea albă, dar în realitate este formată din diferite culori precum Roșu, Oranj, Galben, Verde, Albastru, Indigo și Violet (inițialele formând denumirea de ROGVAIV).

Soarele creează curcubee doar atunci când lumina sa albă trece prin picăturile de ploaie. Aici, picăturile de ploaie funcționează ca niște prisme minuscule ce îndoaie diferitele culori în lumină albă, astfel încât lumina se răspândește într-o bandă de culori care poate fi reflectată înapoi către tine ca un curcubeu.

Ce reprezintă cele 7 culori ale curcubeului?

Lumina soarelui este formată din mai multe lungimi de undă. Fiecare val de culoare are o lungime diferită.

Lumina roșie, spre exemplu, are cea mai mare lungime de undă și se îndoaie la un unghi de aproximativ 42 de grade. În același timp, lumina violet are cea mai scurtă lungime de undă și se îndoaie la un unghi de aproximativ 40 de grade înainte de a ieși din picătura de apă.

Deoarece lungimea de undă a luminii roșii este mai lungă, aceasta apare mai ales pe marginea exterioară a curcubeului. Astfel, roșu va apărea în partea de sus în timp ce violetul va apărea în partea de jos a curcubeului.

În mod similar, celelalte culori sunt ordonate în funcție de lungimea lor de undă. La fel și alte valuri de lumină sunt reflectate din curcubeu. Cu toate astea, aceste unde luminoase nu sunt vizibile cu ochiul liber. De asemenea, aceste raze invizibile sunt prezente pe ambele părți ale curcubeului.

În concluzie…

Sper că am reușit să îți satisfac curiozitatea în ceea ce privește curcubeul și modul acestuia de formare.

Dacă totuși mai ai vreo întrebare, te aștept cu drag să vorbim în social media ori să îmi scrii în căsuța de comentarii de mai jos.

Surse: weatherwizkids.com, britannica.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *