10 curiozități despre Sistemul solar

Știai că Sistemul Solar este constituit din o stea, 8 planete, precum și din nenumărate corpuri mici? Dar pe pariu că nu știai că…

De ce este Sistemul Solar numit așa?

Probabil, nu doar o singura data, v-ați întrebat de ce Sistemul Solar este numit așa. Ei bine, aceeași întrebare mi-am pus-o și eu în trecut de mii de ori, motiv pentru care am început o căutare intensă pe acest subiect. Am aflat cu ocazia aceasta că există nenumărate sisteme planetare în univers care seamănă mai mult sau mai puțin cu Sistemul nostru.

Ce îl face totuși pe al nostru special este chiar Soarele. În latină Soarele este numit “Solis” de unde și denumirea de Sol. Din acest motiv tot ce este aflat în jurul Soarelui este denumit Solar. Mai pe scurt, tot ce este situat în jurul soarelui formează un sistem intitulat Sistemul Solar.

10 curiozități despre Sistemul nostru Solar

  1. Sistemul nostru Solar este constituit din o stea (Soarele), 8 planete (Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun), precum și din nenumărate corpuri mici printre care aș putea menționa planetele pitici, asteroizii, cometele, praful ori centura Kuiper.
  2. Sistemul nostru Solar orbitează chiar în mijlocul Galaxiei Calea Lactee (sau a brațului Orion, așa cum mai este cunoscut în lumea largă), alături de încă aproximativ 400 de miliarde de stele cu planetele lor și nu numai. Ați reușit să vă faceți o mica idee legat de cât de larg este minunatul nostru univers?
  3. Știți cât îi ia Sistemului nostru solar să completeze o orbită în jurul centrului galactic? 230 de milioane de ani.
  4. În întreg universul există trei tipuri principale de galaxii: cu formă eliptică, spiralată și neregulate. Galaxia în care se află Sistemul nostru Solar are formă spiralată.
  5. Sistemul nostru Solar s-a format în urmă cu 4,6 milarde ani dintr-un nor de gaz și praf numite nebuloasă solară, toate acestea fiind probabil cauzate de o explozie a unei supernove din apropiere.
  6. Atât planetele ce fac parte din Sistemul nostru Solar, precum și câțiva dintre asteroizi dețin mai bine de 200 de luni în orbitele lor.
  7. Există patru planete cu un sistem de inele în jurul lor și cel puțin un asteroid aflat în situația aceasta. Cele patru planete “cochete” sunt: Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun. Dintre acestea, Saturn prezintă, fără îndoială, cel mai frumos și colorat sistem inelar.
  8. Există 5 planete pitici în Sistemul nostru de care se știe în acest moment, și anume: Pluto, Makemake, Haumea, Ceres și Eris.
  9. Mai bine de 300 de nave spațiale robotizate au explorat nenumărate destinații de dincolo de orbita Pământului. De asemenea, 24 de astronauți americani au avut onoarea de „a merge într-o scurtă vacanță” pe lună. Asta ca să nu mai vorbim de ruși, chinezi, japonezi și alte națiuni cu un spirit al aventurii foarte bine dezvoltat.
  10. Se presupune că Sistemul nostru Solar ar fi singurul sistem capabil să susțină viața. Oare așa să fie? Am ajuns oare atât de rapizi și atât de ingenioși încât am putut studia exact ce se întâmplă în celelalte sisteme ce orbitează în jurul Căii Lactee? Dar în celelalte galaxii? Hmm…

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *