Căpșuni albe, o delicatesă rară și valoroasă

Dacă v-aș întreba acum pe fiecare dintre voi și v-aș ruga să îmi răspundeți sincer despre ce vă imaginați de îndată ce vă spun cuvântul căpșuni, vă garantez că veți spune despre ele, fie că sunt de dimensiuni mici ori medii în funcție de locul în care au cescut ori in funcție de soi, fie îmi veți spune că sunt dulci, că sunt zemoase, dar garantat fiecare dintre voi îmi va spune despre căpșuni… că sunt roșii. Ei bine, nu, dragii mei. De la măr negru la căpșuni albe, trăim într-o lume genială și creativă în care trebuie să ne obișnuim cu gândul că aproape nimic nu mai este cum a fost. Totul se află într-o continuă dezvoltare.

Căpșuni albe?

Căpșunile, spre exemplu, au evoluat extraordinar de mult, regăsindu-se în prezent mai multe soiuri de culori diferite. Cele despre care am ales să vă vorbesc astăzi sunt căpșunile albe.

Da, ați auzit bine… există, într-adevăr, căpșuni albe. Eu personal nu le-am văzut în realitate, dar sute de oameni garantează existența lor, gustul delicios și, nu în ultimul rând, măiestria oamenilor de știință care au făcut posibilă această „minune”.

Aceste delicii fructate li se datorează japonezilor. Au avut nevoie de răbdarea lor tipică pentru care sunt atât de renumiți în întreaga lume, dar și de mulți ani în care au continuat să reproducă aceste căpșuni prin diverse metode și procese.

Un proces lung și anevoios

După nenumărate încercări, rezultatul a fost absolut minunat. Căpșunile rezultate au o pulpă albă cremoasă precum și o textură moale, suculentă. Japonezii consideră că aceste minunății de căpșuni sunt mult mai dulci decât cele roșii cu care suntem noi obișnuiți.

Procesul de îmbinare a căpșunilor este unul deosebit de complex și implică selectarea și încrucișarea a diferite tipuri de tulpini de fructe pentru a fi astfel create unele noi, cu anumite trăsături dorite de cel ce lucrează în cadrul acestui proces. În cazul căpșunilor albe, fermierii au început prin încrucișarea unui soi de căpșuni cu fructe albe din Chile cu un soi cu fructe roșii din Japonia. Au selectat cu grijă cele mai bune plante și au continuat să le încrucișeze pentru a obține trăsăturile dorite de o culoare alb-crem și o aromă delicată, dulce.

Din nefericire, fermierii au realizat destul de repede faptul că simpla încrucișare a diferitelor soiuri de căpșuni nu era suficientă pentru a obține culoarea albă mult dorită. Ei trebuiau să limiteze cantitatea de lumină solară pe care o primesc plantele pentru a reduce nivelul de antociani. Atunci când căpșunile nu sunt expuse la lumina soarelui, produc mai puțină clorofilă, aceasta fiind responsabilă pentru culoarea verde la majoritatea plantelor. Rezultatul este o culoare albă sau roz pal.

Pentru a putea crea într-un final culoarea albă, fermierii au protejat plantele de lumina directă a soarelui folosind un tip special de acoperire. Acest lucru le-a permis să controleze cantitatea de lumină solară primită de căpșuni și a indus schimbarea dorită a culorii.

De-a lungul timpului, fermierii au reușit să-și perfecționeze tehnicile de reproducere și să dezvolte astfel o tulpină de căpșuni albe care nu era doar frumoasă și delicioasă, ci și rezistentă. În prezent, căpșunile albe din Japonia sunt considerate o delicatesă rară și valoroasă, acestea fiind apreciate pentru aspectul lor unic și aroma dulce și delicată.

Căpșunile albe au fost create de fermierul Yasuhito Teshima.

Aceasta este așadar povestea delicioaselor căpșuni albe create de japonezi. Ce spuneți? V-ar tenta să gustați o asemenea căpșună?

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *