O orhidee aparte: orhideea maimuțică

Având între 25-30.000 de specii diferite, putem spune lejer despre orhidee că reprezintă una dintre cele mai mari familii de flori existente în acest moment pe planeta noastră.

Câteva detalii despre orhidee

Cuvântul orhidee este derivat din cuvântul grecesc „Orchis” care s-ar traduce testicul. De ce testicul? Ei bine, datorită formei tuberculilor rădăcinilor la unele dintre primele specii descoperite de orhidee.

Orhideele sunt plante perene nelemnoase, acestea fiind în general fie terestre fie epifite (cresc pe alte plante, mai degrabă decât înrădăcinate în sol). Orhideele de tip epifite sunt foarte des asemănătoare viței de vie și posedă un înveliș de rădăcină spongios care absoarbe apa din aerul ce înconjoară planta.

Majoritatea speciilor de orhidee își fabrică propria hrană, dar nu toate, pentru că unele se hrănesc din material organic mort ori primesc ajutor de la o ciupercă ce traiește în radăcinile lor pentru obținerea hranei. Aceste plante unice posedă flori ce iau diverse forme care mai de care mai interesante, mai spectaculoase.

Orhideea maimuțică

Una dintre speciile cu forme interesante este chiar cea despre care doresc să vă vorbesc un picuț mai mult în acest articol. Eu o numesc orhideea Maimuțică. De ce? Pentru că… ei bine, chiar seamănă cu fața unei maimuțici.

Dracula simia - orhideea maimuță

Dracula simia – orhideea maimuță

Orhideea maimuțică este cunoscută sub denumirea de Dracula Simia și este originară din sud-estul Ecuadorului. Aceasta se numără printre cele peste 10.000 de alte specii de orhidee ce se regăsesc în zona tropicelor.

Florile Orhideei Maimuță au coada lungă maro-roșcată și posedă o pereche de ochi punctați ce ajută la o asemănare remarcabilă cu chipul unei mamimuțe capucin.

În plus față de aspectul lor adorabil, orhideele maimuță au și un miros remarcabil, acestea fiind deosebit de parfumate, mirosul lor fiind similar cu cel al portocalelor coapte. Pot înflori în orice moment al anului, iar locul în care acestea cresc se regăsește de regulă la înalțimi de aproximativ 2000 metri.

Dracula Simia face parte din cele 118 specii de orhidee Dracula, marea majoritatea dintre acestea având asemănări puternice cu diverse chipuri de maimuțe.

Specia generală „Dracula” a primit această denumire datorită culorii roșii-ruginii deținută de mare parte dintre orhideele acestei specii. Chiar dacă la origini orhideele maimuță sunt din Peru și America Centrală, aproape jumătate din această specie de orhidee poate fi regăsită doar în Ecuador.

Această specie exotică de flori se dezvoltă cu precădere în zonele intens umbrite, iubesc umiditatea și în ciuda a ceea ce ați putea crede, aceste orhidee iubesc frigul. Dacă doriți cu tot dinadinsul să creșteți în casa dumneavoastră aceste flori le veți putea găsi online pe site-urile din străinătate, dar nu vă așteptați să le aveți înflorite imediat. Le va lua undeva între 6 și 8 ani să înflorească pentru prima dată de la însămânțare.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *