Groapa Marianelor – cel mai adânc loc de pe suprafața Pământului
Ați fost vreodată curioși să aflați care este cel mai adânc loc de pe suprafața Pământului? Ei bine, eu am fost, motiv pentru care vă voi prezenta în următoarele rânduri informațiile pe care le-am găsit legate de Groapa Marianelor.
Așadar, dacă sunteți curioși, haideți să facem împreună încă o călătorie pe căile cunoașterii.
Groapa Marianelor
Groapa Marianelor reprezintă cel mai adânc șanț oceanic de pe suprafața Pământului și găzduiește cele mai joase două puncte de pe planetă. Șanțul are formă de semilună și se regăsește în Pacificul de Vest, chiar la est de Insulele Mariane, lângă Guam. Regiunea care împresoară șanțul este renumită pentru o sumedenie de medii unice, inclusiv pentru orificiile de aerisire care barbotează sulf lichid și dioxid de carbon, vulcani noroioși activi, precum și pentru viața marină adaptată la presiuni de 1.000 de ori mai mari decât la nivelul mării.
Challenger Deep
Challenger Deep, aflat în capătul sudic al Groapei Marianelor, este cel mai adânc loc din ocean. Adâncimea sa este greu de măsurat de la suprafață, dar în 2010, National Oceanic and Atmospheric Administration a folosit impulsuri sonore trimise prin ocean și a fixat Challenger Deep la 10.994 de metri.
De asemenea, o estimare din 2021, bazată pe folosirea unor senzori de presiune, a dus la constatarea faptului că cel mai adânc loc din Challenger Deep ar fi de 10.935 m. Alte estimări moderne variază cu mai puțin de 305 m.
Sirena Deep
Al doilea loc cel mai adânc de pe suprafața Pământului este regăsit tot în Groapa Marianelor. Sirena Deep, aflat la 200 de kilometri în partea de est față de Challenger Deep, are o adâncime de 10.809 m.
Șanțul Marianelor
Groapa Marianelor are o lungime de 2.542 km – de peste cinci ori lungimea Marelui Canion. Cu toate acestea, șanțul îngust are o lățime de numai 69 km.
Şanţul Marianelor a fost creat prin procesul care are loc într-o zonă de subducţie, unde două plăci masive de crustă oceanică, cunoscute sub numele de plăci tectonice, se ciocnesc. Într-o zonă de subducție, o bucată de crustă oceanică este împinsă și trasă sub cealaltă, scufundându-se astfel în mantaua Pământului, stratul de sub crustă. Acolo unde cele două bucăți de crustă se intersectează, se formează un șanț adânc deasupra cotului din crusta care se scufundă. În acest caz, scoarța Oceanului Pacific se îndoaie sub scoarța filipineză.
Unde se scufundă în șanț, scoarța Pacificului are o vechime de aproximativ 180 de milioane de ani. Placa filipineză este mai tânără și mai mică decât placa Pacificului.
Un lanț de vulcani se ridică deasupra valurilor oceanului pentru a forma Insulele Mariane, oglindind astfel arcul în formă de semilună al șanțului Marianelor. Există nenumărați vulcani submarini ciudați intercalați printre insulele ce înconjoară Groapa Marianelor.
Jurisdicție
Deoarece Guam este un teritoriu al Statelor Unite, iar cele 15 Insule Mariane de Nord sunt guvernate de Statele Unite ale Americii, SUA are jurisdicție asupra Groapei Marianelor.
În 2009 fostul președinte, George W. Bush, a înființat Monumentul Național Marin Mariana Trench, creând astfel o rezervație marină protejată pentru aproximativ 506.000 km pătrați de apă de pe fundul mării, precum și apele din jurul insulelor îndepărtate. Monumentul include cea mai mare parte a șanțului Marianelor, 21 de vulcani subacvatici și zonele din jurul a trei insule.