Templul lui Hatșepsut

Templul mortuar din Hatșepsut, cunoscut și sub numele de Djeser-Djeseru („Sfântul Sfintelor”), este un templu mortuar din Egiptul Antic situat în Egiptul de Sus. Acesta a fost construit pentru faraonul Hatșepsut din dinastia a XVIII-a.

Localizarea templului lui Hatșepsut

Templul este situat chiar sub stâncile de la Deir el-Bahari, pe malul de vest al Nilului, lângă Valea Regilor. Acest templu mortuar a fost dedicat lui Amon și Hatșepsut și, pentru cunoscători, poate fi găsit chiar lângă templul mortuar al lui Mentuhotep II, care a servit atât ca inspirație, cât și mai târziu, pentru carieră. Este considerat ca fiind unul dintre „monumentele incomparabile ale Egiptului antic”.

Construcția templului

Printre îndatoririle oricărui monarh egiptean se număra și construirea unor proiecte monumentale de construcții pentru a onora zeii și pentru a păstra memoria domniilor lor pentru eternitate. Aceste proiecte de construcție nu reprezentau doar un gest grandios din partea regelui de a își liniști ego-ul, ci ele erau esențiale pentru întemeierea și dezvoltarea unui stat unificat. În acest sens, proiectele de construcție asigurau locuri de muncă țăranilor fermieri în perioada inundației Nilului, încurajau unitatea printr-un efort colectiv, mândria pentru contribuția lor în cadrul unui proiect important și ofereau de asemenea oportunități de exprimare de tip a ma’at (armonie/echilibru), valoarea centrală a culturii, prin efort comunal și național.

Cel care a supravegheat construirea templului a fost Cancelarul lui Hatșepsut, acesta fiind chiar arhitectul regal Senenmut.

Proiectarea templului

Proiectarea templului a fost realizată de către administratorul și confidentul lui Hatșepsut Senenmut însuși. Din sursele găsite am aflat că, pe lângă rolul de administrator, acesta era și tutore pentru Neferu-Ra și, foarte probabil, chiar iubitul lui Hatșepsut. Senenmut a modelat cu atenție templul după cel al lui Mentuhotep II, însă nu s-a rezumat la copiat. Acesta a realizat un templu mai mare, mai lung și mult mai elaborat.

În incinta templului se regăsesc trei terase stratificate care ajung până la 29,5 metri înălțime. Toate poveștile lui Hatșepsut sunt articulate de o dublă colonadă de piloni pătrați. Singurul care face excepție este reprezentat de colțul de nord-vest al terasei centrale, acesta folosind coloane proto-dorice pentru găzduirea capelei.

Regele nu este de fapt îngropat în templu, ci într-un mormânt tăiat în stâncile aflate în spatele lui. Întreaga structură a fost proiectată să se îmbine organic cu peisajul din jur și cu stâncile falnice și a fost cel mai izbitor complex de mormânt ridicat în Egiptul de Sus și cel mai elaborat creat de la Vechiul Regat.

Cine a fost Hatșepsut?

Hatșepsut a fost fiica lui Thutmose I (1520-1492 î.Hr.) cu Marea sa soție, Ahmose. Thutmose I l-a născut și pe Thutmose II (1492-1479 î.Hr.) cu soția sa secundară, Mutnofret. În conformitate cu tradiția regală egipteană, Thutmose al II-lea a fost căsătorit cu Hatșepsut la un moment dat înainte de a împlini 20 de ani. În același timp, Hatșepsut a fost ridicată la poziția de Soție a lui Dumnezeu a lui Amon, cea mai înaltă onoare pe care o femeie o putea obține în Egipt după poziția de regină și una care avea să devină din ce în ce mai politică și mai importantă.

Hatșepsut și Thutmose al II-lea au avut o fiică pe nume Neferu-Ra. Hatșepsut a devenit regent, controlând astfel treburile statului până în momentul în care a ajuns la majorat. În al șaptelea an al regenței, însă, ea a rupt tradiția și s-a încoronat faraon al Egiptului.

Domnia ei a fost una dintre cele mai prospere și pașnice din istoria Egiptului. Există dovezi în istorie care atestă faptul că ea a comandat expediții militare de la început și cu siguranță a menținut armata la eficiență maximă, dar, în cea mai mare parte, timpul ei ca faraon a fost caracterizat de un comerț de succes, o economie în plină expansiune precum și de numeroasele sale proiecte de lucrări publice care au angajat muncitori de peste tot din națiune.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *