Sarea de Himalaya
Din ce în ce mai mulți români au înlocuit sarea clasică cu sarea de Himalaya, printre care și eu. O folosim în bucătărie de aproximativ 5 ani și, deși recunosc că am avut perioade în care am fost curioasă să aflu mai multe despre ea în tot acest timp, nu am făcut nimic în acest sens. Până zilele acestea, când, am început să mă informez despre sarea folosită zilnic în rețetele noastre. Vă invit și pe voi să urmăriți, citind rândurile de mai jos, ce am aflat despre această minune oferită de natură.
Ce este, mai exact, sarea de Himalaya și de unde provine?
Ei bine, din ce am putut afla, sarea roz de Himalaya este o sare colectată tocmai din mina de sare Khewra. Pentru cei care nu cunosc acest amănunt , această mină se regăsește în îndepărtata provincie Punjab din Pakistan, aflată la sud de Islamabad, lângă Himalaya. Conform datelor găsite, Mina de sare Khewra reprezintă una dintre cele mai mari și mai vechi mine de sare din lume. Sarea gemă, de culoare roz, își obține culoarea din impuritățile din sare. Începând cu anii 1200, sarea roz de Himalaya a fost extrasă și folosită în mod tradițional pentru prepararea și conservarea culinare.
În acest tip de sare se regăsește până la 98% clorură de sodiu, motiv pentru care ar fi corect de afirmat faptul că, din punct de vedere chimic este identică cu sarea de masă. Pe lângă clorura de sodiu, sarea de Himalaya mai conține și potasiu, magneziu și calciu. Atenție însă, deși din ce în ce mai mulți dintre noi am ajuns să folosim acest tip de sare, cercetătorii au constatat că acesteia îi lipsește un ingredient esențial omului, și anume iodul.
Beneficiile sării de Himalaya
Deși nu a fost demonstrat de către cercetători, se spune că sarea de Himalaya poate fi bună pentru afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczemele. Conform surselor găsite, acest lucru poate depinde totuși și de locul de proveniență. Asociația Națională a Eczemelor recomandă adăugarea unei căni de sare în apa de baie ca ameliorare a eczemelor. Deși recomandarea asociației se referă la sarea de masă, sarea roz de Himalaya ar putea funcționa și ea, poate chiar mai bine.
Sarea roz de Himalaya conține proprietăți apetisante și digestive. Acestea pot ajuta la rezolvarea problemelor digestive și la prevenirea acumulării de gaze. Sarea roz de Himalaya poate ajuta, de asemenea, peristaltismul (contracția musculară care mișcă alimentele prin tractul digestiv). Ajută la reglarea metabolismului și promovează echilibrul acido-alcalin. Cu toate acestea, beneficiile menționate necesită studii suplimentare pentru a fi stabilite cu certitudine.
Acestea sunt, așadar, informațiile găsite despre „Sarea de Himalaya”. Nu știu voi, dar cu beneficii sau fără beneficii, cu iod ori fără iod, voi continua să mă bucur de gustul acestei sări în rețetele ce urmează să le gătesc pe viitor. Cu toate acestea, sunt curioasă să aflu și opinia voastră. Vă aștept cu păreri aici pe blog sau pe pagina noastră de Facebook. Până atunci, vă doresc să fiți iubiți… Ca sarea-n bucate 😉