Halloween: când este și de ce îl sărbătorim?

O dată cu venirea mult așteptatei toamne (în cazul multora dintre noi), vin desigur și un întreg șir de sărbători îndrăgite de noi toți. Sărbătoarea pe care din ce în ce mai mulți dintre noi am început să o adoptăm și despre care vă voi vorbi astăzi este Halloween. Uuu…buhuhu.

O sărbătoare înfricoșătoare…

Sărbătoarea înfricoșătoare în cadrul cărei ne costumăm în fel de fel de creaturi ale nopții ori cine știe ce alte vietăți, și sărbătoarea care ne împinge parcă dela spate spre a ne decora casa în moduri care mai de care mai înfricoșătoare. Nu ai cum să nu o adori. Cel puțin din punctul meu de vedre, Halloween-ul reprezintă un motiv de distracție alături de cei dragi, un mod prin care poate chiar ne eliberăm de toți demonii strânși în noi de-a lungul unui an greoi.

Și nu, nu voi fi niciodată genul de persoană cu bețe ascunse pritr-o anumită parte a corpului 😊și să vin vreodată să spun că nu mă voi bucura de această sărbătoare pentru că nu ne aparține ca națiune ori pentru că este prostească. Da, am auzit ambele variante de la diverse persoane și m-a întristat teribil această mentalitate.

Dacă este o sărbătoare frumoasă, de suflet, distractivă și a ajuns într-un fel sau altul la noi, de ce să nu ne bucurăm de ea? Haideți să nu mai criticăm nicio sărbătoare, idiferent de proveniența ei și haideți să le onorăm cu multă bucurie care ne va face cinste în primul rând nouă. Vă invit în continuare să-mi rămâneți alături pentru a afla câteva lucruri interesante referitoare la această superbă sărbătoare.

Când este Halloween?

Halloween-ul este o sărbătoare sărbătorită anual în seara zilei de 31 octombrie. Aceasta își trage rădăcinile din tradițiile antice celtice și creștine și a evoluat de-a lungul timpului transformându-se într-o ocazie festivă învăluită cu costume, decorațiuni, petreceri dar și nenumărate activități.

Halloween-ul își găsește originile în străvechea sărbătoare celtică Samhain. Această sărbătoare marca în trecut sfârșitul sezonului de recoltare și începutul iernii în regiunile celtice, mai exact în Irlanda de astăzi, Regatul Unit și în Franța. Se credea că, în timpul Samhainului, granița dintre lumea vie și cea spirituală era cea mai subțire, permițând astfel spiritelor și ființelor supranaturale să cutreiere pământul.

Îmbrăcați în costume de Halloween

Unul dintre cele mai recunoscute aspecte ale Halloween-ului este, așa cum am prezentat și în introducere, tradiția de a purta costume. Oamenii, în special copiii, se îmbracă în diverse personaje: monștri, fantome, vrăjitoare, super-eroi și multe altele. Se crede că această practică provine din vechea credință celtică conform căreia purtarea deghizărilor ar deruta și alunga spiritele.

Pe lângă faimoasele costume, Trick-or-Treat (sau „Ne dați ori nu ne dați” la noi țară), reprezintă și ea o activitate populară de Halloween, în special în rândul copiilor. Aceștia se îmbracă în costume și merg din ușă în ușă în cartierele lor, spunând „Ne dați sau nu ne dați” celor care le deschid ușile. Ca răspuns, ei primesc bomboane sau alte bunătăți. Se crede că această tradiție a evoluat din practica medievală a „sufletului”, în care oamenii mergeau din ușă în ușă, oferind rugăciuni pentru morți în schimbul hranei, tradiție provenită de asemenea din credința celtică.

Simbolul dovleacului de Halloween

Tot legat de Halloween avem minunatele capodopere din dovlecei, realizate chiar de către noi, oamenii. Singura chestie pe care noi aici nu am văzut să o facem, este să introducem și câte o lumânare în dovlecii sculptați. De ce?

Ei bine, conform celor citite de mine de curând, există o poveste străveche conform căreia un bărbat pe nume Jack ar fi păcălit diavolul. Povestea spune că lui Jack i s-a interzis intrarea atât în ​​Rai, cât și în Iad și a fost condamnat să cutreiere pământul doar cu un nap scobit, luminat de un bulgăre de cărbune. De-a lungul timpului, tradiția s-a schimbat ajungându-se la utilizarea dovlecilor, care erau ușor disponibili și totodată mai ușor de sculptat.

O sărbătoare înfricoșătoare… oare?

În timp ce Halloween-ul este sărbătorit pe scară largă în țările occidentale, diferite regiuni și culturi din întreaga lume pot avea propriile lor tradiții și variații unice. De exemplu, Mexicul sărbătorește Día de los Muertos (Ziua morților) în aceeași perioadă, care este o sărbătoare vibrantă și plină de culoare ce onorează pe cei dragi decedați.

Halloween-ul a evoluat foarte mult de-a lungul anilor, aceasta transformându-se într-o sărbătoare plină de distracție, care combină tradiții străvechi, folclor și obiceiuri moderne. Această sărbătoare oferă oamenilor ocazia de a-și îmbrățișa creativitatea, de a se angaja în activități comunitare și de a se bucura de o atmosferă festivă centrată în jurul costumelor, a dovlecilor sculptați cu atenție și a sperieturilor jucăușe.

Costume festive

Acum, aș vrea să revin la un subiect foarte draguț și interesant (cel puțin din punctul meu de vedere), costumele de Halloween. Așa cum am precizat și ceva mai sus, tradiția costumațiilor din seara acestei superbe sărbători, se trage din perioada celților. Haideți să atingem împreună câteva subiecte de interes ce au legătură cu aceste costume festive.

Vechiul festival celtic Samhain, sărbătorit în jurul dății de 31 octombrie, marcat sfârșitul sezonului recoltei și începutul iernii. În timpul Samhain-ului, se credea că granița dintre lumea vie și cea spirituală era încețoșată, permițând spiritelor, zânelor și altor ființe supranaturale să se plimbe liber. Pentru a evita să fie recunoscuți și potențial vătămați de aceste entități, oamenii obișnuiau să se deghizeze folosindu-se de costume sau de măști pentru a deruta și a se ascunde de ei.

Practica deghizarii în timpul Samhain-ului a evoluat în timp într-o tradiție cunoscută sub numele de „ghising” atât în Scoția cât și în Irlanda. Tinerii se îmbrăcau în costume făcute din haine vechi, piei de animale sau paie și mergeau din casă în casă, cântând diverse cântece, recitând versuri sau spunând glume în schimbul hranei, monedelor sau a altor delicii. În acele vremuri se credea că aceasta era o modalitate de a alunga spiritele sau dacă nu, atunci măcar de a le potoli cu ofrande.

Festivalurile perioadei

În Europa medievală, în lunile de iarnă aveau loc diverse festivaluri și procesiuni, inclusiv în perioada Halloween-ului și a sezonului Crăciunului. Aceste festivaluri implicau adesea reprezentarea unor piese, cunoscute sub numele de „muming” sau „mummings”, în care participanții purtau măști sau costume și se implicau în acte de teatru, uneori cu teme de moarte, renaștere sau ființe supranaturale. Aceste spectacole le-au permis oamenilor să se transforme temporar în personaje sau identități diferite.

Halloween-ul în prezent

De-a lungul timpului, tradițiile de deghizare prin intermediul costumațiilor ori a măștilor alături de îmbinarea practicilor celtice și creștine au contribuit la dezvoltarea tradiției moderne a costumelor festive de Halloween. Îmbrăcatul în costume a devenit o modalitate de a onora credințele antice, de a îndepărta spiritele, de a sărbători Halloween-ul și de a te angaja în jocuri de rol jucăușe.

Astăzi, purtarea costumelor de Halloween le permite oamenilor de toate vârstele să-și exprime creativitatea, să-și îmbrățișeze alter ego-urile și să participe la spiritul festiv al acestei minunate sărbători.

Acestea sunt, așadar, câteva dintre lucrurile pe care eu le-am aflat despre Halloween. Dacă nu o faceți deja, sper din suflet să ajungeți și voi să îndragiți această sărbătoare și să-i îmbrațișați tradițiile de bază, la care desigur vă puteți pune amprenta adăugand unele tradiții personalizate.

Așa cum am menționat în introducerea acestui articol… nu contează proveniența unei sărbători. Contează să vă bucurați la maxim de ea, de tot ce aduce bun și să vă implicați persoanele dragi pentru a vă crea astfel noi și noi amintiri în fiecare an.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *